W starożytnym Egipcie macierzanka stanowiła jeden ze składników żywicy do balsamowania zwłok. Grecy i Rzymianie znali ją jako medykament. W Polsce, na dzień Matki Boskiej Zielnej, święci się wianki z macierzanki czy rozchodnika, które przechowuje się przez cały rok. Dawniej wierzono, że chronią przed nieszczęściem, chorobą i piorunami. Wianki z macierzanki wieszano na drzwiach, a bukiety zatykano za święte obrazy. Wyciągnięte z nich zioła miały być szczególnie skuteczne. Czasem podkładano je umarłym pod głowę. W niektórych regionach poświęcone ziele wkładano na dzień do kapusty, aby nie miała robaków, albo okadzano nim bydło, wypuszczane pierwszy raz na wypas, albo podejrzane o zauroczenie.
Inne nazwy cząberek, tymianek wąskolistny, dzięcielnica
Opis
Roślina wieloletnia. Krzewinka (lub półkrzew) tworząca gęste i bardzo zwarte darnie, osiąga 10-30 cm wysokości. Łodyga płożąca lub podnosząca się, zdrewniała u nasady. Liście równowąskolancetowate, nieco skórzaste. Kwiaty różowoliliowe, czasem białe, tworzą główkowaty kwiatostan. Owocem jest rozłupnia. Kwitnie od czerwca do września. To kuzynka tymianku. Różnica polega na tym, że tymianek rośnie prosto, a macierzanka płoży się, tworząc zwarte kobierce.
Występowanie
Występuje w Europie, Azji, Indiach oraz w Ameryce Północnej.
W Polsce pospolita na całym niżu.
Rośnie w lasach, na piaszczystych polanach, w miejscach silnie nasłonecznionych oraz na nieużytkach. Kwitnie od czerwca do końca sierpnia.
Surowiec
Zbiór młodych kwitnących pędów rozpoczyna się na początku kwitnienia i trwa do jego pełni.
W apteczce
Macierzanka zawiera olejek eteryczny (głównymi składnikami są tymol i karwakrol), garbniki, związki goryczowe, flawonoidy, saponiny, kwasy organiczne i sole mineralne. Odwar lub wyciąg alkoholowy używany jest do płukania jamy ustnej, gardła i krtani. Stosowany przy nieżytach przewodu pokarmowego (żołądka i jelit), nadmiernej fermentacji jelitowej, braku łaknienia, bólach brzucha czy dolegliwościach wątrobowych. Zalecany jest przy astmie oskrzelowej oraz jako środek wykrztuśny i odkażający (przy anginie i przeziębieniach). Napar stosowany zewnętrznie na skórę działa bakteriobójczo, przeciwzapalnie, lekko ściągająco na błonę śluzową. Okłady z papki działają na stany zapalne mięśni i stawów oraz dolegliwości reumatyczne. Mogą być stosowane przy drobnych skaleczeniach, oparzeniach, a także w przypadkach użądleń przez owady.
W kuchni
Macierzanka może z powodzeniem zastąpić tymianek, ale jest łagodniejsza w smaku. Polecana jest do dań mięsnych, potrawek, marchwi, pasztetów, rosołu. Destylat z macierzanki jest składnikiem wielu likierów i wermutów. Do klasyki kuchni francuskiej należy potrawka z królika, która nie może się obyć bez macierzanki.