Rumianek pospolity - zioła na nieżyt żołądka i jelit



Rumianek należy do najstarszych roślin leczniczych - w Europie rozprzestrze­nił się jeszcze w czasach przedhistorycznych. O jego uzdrawiających właści­wościach pisali Pliniusz Starszy i Dioskuridos. W średniowieczu wierzono, że ma moc zwalczania demonów. W klasztornych ogrodach uprawiano go jako roślinę ozdobną, choć nie zapominano także o jego walorach medycznych. W XVI stuleciu słynny zielarz Marcin z Urzędowa pisał: „Jest to ziele w każ­dym miejscu boleść uśmierzające, nawet przykładając na plastrze; dlatego je zowią: anodinum”.

Inne nazwy kamelka, macierzą, maruna, rumen, rumień

Opis
Roślina jednoroczna o aromatycz­nym zapachu, osiąga do 60 cm wysokości. Korzeń palowy, cienki. Łodyga delikatna, wzniesiona, rozgałęziona, wewnątrz pusta. Liście delikatne, pierzastodzielne, głęboko powcinane, równowąskie, ostro zakończo­ne. Kwiaty zebrane w koszyczki na szczy­tach rozgałęzień, wewnątrz żółte, rurkowa­te, a na zewnątrz języczkowate o barwie białej. Kwitnie od maja do jesieni. Owo­cem są drobne, żeberkowane niełupki.

Występowanie
Występuje w Euro­pie, Azji, Ameryce Północnej i Australii.
W Polsce pospolity chwast polny. Rośnie dziko na polach, w ogrodach, na przydrożach, miedzach, nieużytkach, na glebach wilgotnych.

Surowiec
Surowcem leczniczym są doj­rzałe koszyczki kwiatowe, zbierane suk­cesywnie, w miarę zakwitania, w dni po­godne i suche. Koszyczki nie mogą być ugniatane.

W apteczce
Surowiec zawiera do 1,5% olejku eterycznego (chamazulen, alfa bisabolol, spiroeter), flawonoidy (apigenina, luteolina, kwercetyna), kumaryny, choli­nę, związki śluzowe, witaminę C, sole mi­neralne. Znane jest dobroczynne działa­nie rumianku na funkcjonowanie przewo­du pokarmowego, a także jego właściwo­ści przeciwzapalne i przeciwbakteryjne oraz przeciwuczuleniowe. Rumianek wykorzystywany jest w leczeniu nieżytów żołądka i jelit po przyjmowaniu silnych leków, np. antybiotyków czy w przypad­kach dolegliwości żołądkowych w pierw­szym okresie ciąży. Pobudza łaknienie i przyspiesza trawienie, poprzez zwięk­szenie wydzielania żółci i zapobieganie nadmiernej fermentacji w jelitach.

W kuchni
Z rumianku parzy się do­skonałą herbatkę, natomiast olejkiem z kwiatu rumianku aromatyzuje się likie­ry i nalewki.

Dla urody
Okłady z rumiankiem przy­wracają blask zmęczonym oczom. Łyżkę rumianku należy zalać szklanką gorącego mleka i odstawić do przestudzenia. Letni kompres przyłożyć na 20 minut na powie­ki. Można też przygotować odżywczy to- nik rumiankowy, dobry zwłaszcza dla cery trądzikowej, mieszanej, tłustej i wraźliwej. Należy namoczyć na noc garść owsa, na drugi dzień przecedzić, uzupeł­nić wodą, by otrzymać dwie szklanki pły­nu. Zagotować pod przykryciem, zaparzyć otrzymanym wrzątkiem garść rumianku (około 20 minut). Ostudzić, dodać 2 ły­żeczki miodu. Tak przygotowanym tonikiem przecierać twarz.

Tagi : jakie zioła na nieżyt żołądka, zioła na nieżyt żołądka, zioła na przewlekły nieżyt żołądka, zioła w nieżycie żołądka, zioła na nieżyt jelit

0 komentarze:

Prześlij komentarz