Zioła pomocne przy cukrzycy - domowe sposoby



Cukrzyca rozpowszechnia się w dzisiejszych czasach tak, że zajmuje, obok zawałów serca i raka, czołowe miejsce. Najczęstszą przyczyną tej choroby jest nadmierne i niezdrowe odżywianie, zwłaszcza dzieci. Na cukrzycę cierpią nie tylko dorośli, ale także wiele dzieci, które z powodu schorzenia trzustki nie tolerują cukru. Oznacza to dla nich konieczność zrezygnowania z wielu przyjemności dzieciństwa, utrzymywanie ścisłej diety, wstrzykiwanie dwukrotnie w ciągu dnia insuliny i już w dzieciństwie, „stanie jedną nogą w grobie".

Będę teraz próbowała wskazać wszystkim chorym na cukrzycę środek leczniczy pobudzający trzustkę i usuwający w ten sposób przyczyny powstania tej choroby. Ksiądz Kunzle, stosujący środki medycyny naturalnej, mówi: „Cukrzycę dość szybko usuwają następujące zioła: 3 części korzeni kuklika, po 1 części liści jeżyny i borówki czernicy, 3 części pięciornika złotego, 2 części zielonych, wysuszonych strączków fasoli. Na 1/4 litra wody należy wziąć 1 kopiastą łyżeczkę do herbaty ziół, zaparzyć i pozostawić na 3 minuty do naciągnięcia. Dzienna porcja herbatki wynosi od półtora do dwóch litrów. Działanie lecznicze liści borówki zależy od prawidłowego ich zbierania; należy je zrywać jedynie przed dojrzeniem owoców. Zebrane w prawidłowym czasie, są wypróbowanym środkiem w leczeniu cukrzycy. Uważa się za dowiedzione, że myrtylina, która występuje w liściach borówki przed dojrzeniem owoców, nie tylko obniża poziom cukru, ale jest w stanie całkowicie zlikwidować chorobę. Myrtylina z liści borówki nosi uzasadnioną nazwę „roślinnej insuliny”. Pomimo tych znakomitych właściwości liści borówki, leczenie herbatką powinien kontrolować lekarz. W każdym wypadku cukrzycy należy pozostawać pod kontrolą lekarza.

Także seler zalecany jest jako czynnik obniżający zawartość cukru. Starym ludowym środkiem jest surowy sok z kiszonej kapusty oraz codzienne spożywanie świeżej marchwi; także cebula i czosnek, położone na chleb pomagają obniżyć zawartość cukru. Kolejny środek ludowy: 4 łyżki stołowe liści borówki czernicy (zerwanych przed dojrzeniem owoców!) zalać dwoma litrami zimnej wody
i wygotować do połowy objętości. Pić trzy razy dziennie po jednej szklance. Także pokrzywa ma bardzo dobry wpływ na trzustkę i dzięki temu obniża poziom cukru. W tym przypadku stosuje się wyciąg z pokrzywy dostępny w aptekach homeopatycznych, w drogeriach i sklepach ze zdrową żywnością. Również kłącze tataraku, które leczy prawie wszystkie uszkodzenia trzustki pomaga
w cukrzycy. Nastawia się na noc jedną płaską łyżeczkę do herbaty kłącza tataraku zalewając ją jedną szklanką zimnej wody. Rano podgrzewa się lekko, cedzi i wypija po jednym łyku przed i po każdym posiłku, tzn. sześć łyków dziennie. I już tylko te sześć łyków herbatki z kłącza tataraku przynosi ulgę każdemu choremu na cukrzycę. W przypadku cukrzycy zaleca się również herbatkę z liści i pędów bzu czarnego. Bez czarny należy do najstarszych, ludowych roślin leczniczych.

Najlepszym warzywem dietetycznym, które można podać chorym na cukrzycę jest korzeń cykorii. Należy go dobrze namoczyć, podobnie jak liście endywii przeznaczone na sałatkę, aby nieco złagodzić gorzkawy smak. Dodatkowo, herbatka z kwiatów i łodyg cykorii jest świetnym środkiem przy leczeniu otyłości. Dziennie wypija się dwie szklanki tej herbatki.
Wyciśnięty sok ze świeżych ogórków obniża poziom cukru we krwi i z tego powodu można go gorąco polecać w przypadku cukrzycy.

Tagi : zioła wspomagające przy cukrzycy, jakie zioła pic przy cukrzycy, zioła przy leczeniu cukrzycy, zioła od cukrzycy, zioła przeciw cukrzycy, jakie zioła stosować przy cukrzycy, zioła w cukrzycy, zioła zapobiegające cukrzycy