Pierwsze wzmianki o koprze pochodzą sprzed 5000 lat p.n.e., ze starych egipskich ksiąg medycznych. Starożytni Egipcjanie stosowali go przy bólach głowy. Starożytni Grecy wierzyli, że noszenie nasion kopru w lewej ręce zapobiega padaczce. W czasach rzymskich uważano go za zioło wzmagające siłę gladiatorów, którzy nacierali nim mięśnie przed walką. W średniowieczu przypisano mu własności magiczne i produkowano na jego bazie wszelkiego rodzaju afrodyzjaki i napoje miłosne. Wiele lat później medycyna ludowa zmieniła zdanie w tej kwestii, zalecając koper na zmniejszenie popędu płciowego. Koper rosnący w ogrodzie miał zapewniać zgodę w rodzinie.
Inne nazwy koperek, koperek wonny
Opis
Roślina jednoroczna z rodziny bal- daszkowatych, rodem z Orientu, Iranu i południowo-zachodnich Indii. Jest bardzo łatwa w uprawie, ponieważ rozmnaża się z samosiewu. Ma bardzo drobne liście o odcinkach nitkowatych, kwitnie żółto. Łodyga obła, podłużnie bruzd- kowana, barwy sinozielonej, dorastająca 120 cm wysokości. Liście delikatne, trzykrotnie pierzaste, z odcinkami nitkowatymi. Kwiaty żółte, tworzące na szczytach pędów płaskie baldachy. Owocem jest rozłupka. Kwitnie od lipca do sierpnia.
Występowanie
Pochodzi z południowej Azji. Jest rośliną uprawianą na całym świecie od bardzo dawna. Preferuje stanowiska nasłonecznione i osłonięte od wiatru, o glebie wilgotnej, jednak nie znosi stałego zawilgocenia.
Surowiec
Owoce zbiera się w sierpniu, natomiast świeże ziele około 4-6 tygodni po wysiewie.
W apteczce
Wszystkie części rośliny zawierają olejek eteryczny, kumaryny, flawonoidy, olej i śluzy. Koper jest bogaty w sole mineralne (wapń, żelazo, fosfor), większość witamin oraz duże ilości witaminy C Pobudza apetyt, działa wiatropędnie, uspokajająco i łagodnie moczopędnie. W lecznictwie ludowym wykorzystuje się jego działanie mlekopędne, pomaga też ponoć na czkawkę.
W kuchni
Koper ogrodowy ma słodki aromatyczny bukiet, a smak z nutą kminku i lekkiej, ale przyjemnej goryczki. Jako przyprawę stosuje się zarówno świeże młode pędy, jak starsze, przekwitłe rośliny, zwłaszcza do marynowania warzyw. Suszone ziele i nasiona kopru wchodzą w skład wielu mieszanek przyprawowych. Zielony koper to doskonały dodatek do sałatek z ogórków, pomidorów, ziemniaków, sałaty, potraw z jaj ryb, duszonego mięsa z mieszanką miękkich ziół, past twarogowych, sosów i zup. Jest również doskonałym dodatkiem do surówki z kapusty kiszonej. Całe baldaszki dodaje się do marynowanych warzyw, trudno wyobrazić sobie bez niego kiszone ogórki. Nać dodaje się do octu ziołowego i masła roślinnego. Ocet z koprem lub jego zmielone nasiona wspaniale wzbogacają smak sosów do sałatek z owoców morza, a pierzaste zielone gałązki zawsze są dekoracją dania.
WARTO WIEDZIEĆ
Olejku lotnego z kopru używa się w przemyśle perfumeryjnym i przy produkcji likierów. Nasiona kopru w potrawach mogą uchronić niektóre osoby przed niestrawnością po spożyciu czosnku.