Borówka czarna KLUCZ DO ZDROWEGO UKŁADU KRĄŻENIA

Kuzynka jagody amerykańskiej - borówka czarna - jest ciemnofioletowym owocem łubianym zarówno przez ludzi, jak i ptaki. Od bardzo dawna stanowi i pokarm, i lek owoce są cenione z uwagi na słodko-kwaśny smak. a także zdolność łagodzenia problemów trawiennych, która wynika prawdopodobnie z obecności tanin, garbników o działaniu ściągającym i przeciwzapalnym.
Owoc borówki obfituje w antocyjany. pigmenty roślinne o silnych właściwościach przeciwutleniających. Naukowcy stwierdzili, że te związki mogą zapobiegać chorobom serca, stresowi oksydacyjnemu i stanom zapalnym. Nic me wiadomo o niepożądanych działaniach borówki, co jednak nie oznacza, że może ona zastępować odpowiednia opieką medyczną

PRZEPIS NA ZDROWIE
SYROP Z BORÓWKI
Zmiesza) w rondlu półtora kubka świeżych lub mrożonych jagód. I łyżkę soku cytrynowego. 2 łyżki ciemnego miodu oraz szczyptę mielonych goździków. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj powoli przez 5-10 mm. do czasu, gdy sok lekko zgęstnieje. Przechowuj w lodówce do 10 dni Polewaj tym syropom naleśniki i gofry

► POZYSKIWANIE I ZASTOSOWANIE
świeże owoce borówki czarnej można kupić tylko przez krótki, kilkutygodniowy okres w każdym roku. dlatego komercyjne zbiory musza być starannie planowane. W handlu dostępne są także herbatki i ekstrakty.

Świeże jagody: Spożywaj 1 kubek świeżych owoców dziennie. (Gdy nie ma borówek, możesz je zastępować jagodami amerykańskimi).

Herbatka: Gotuj na wolnym ogniu 1 łyżkę stołowa suszonych jagód w 2 szklankach wody przez 20 min. Przecedź. Pij po pól filiżanki co 3-4 godziny w przypadku biegunki

Ekstrakty: Dawka wynosi zazwyczaj 360 do 600 mg standaryzowanego ekstraktu. zawierającego 25 proc. antocyjanów (nazywanych też antocyjaninami).