Winogrona i pestki z winogron

Specjaliści zalecają standaryzowany ekstrakt z pestek winogron na obniżenie cholesterolu i wysokiego ciśnienia krwi. a także do leczenia dolegliwości krążeniowych, łącznie z chorobą wieńcową, niewydolnością żylną i żylakami kończyn dolnych. Związki chemiczne zawarte w czerwonym winie też mogą zapobiegać rozwojowi chorób serca.
Coraz więcej badań wskazuje na to. że ekstrakty z pestek winogron są dobroczynne dla zdrowia Pestki te zawierają potężne przeciwutleniacze zwane proantocyjanidynami. które, jak dowodzi nauka, mogą zapobiegać chorobom serca, cukrzycy i kataraktom. Badania na ludziach wykazały, że ekstrakt z pestek winogron może obniżać ciśnienie krwi i cholesterol oraz ograniczać stany zapalne

► POZYSKIWANIE I ZASTOSOWANIE
Winogrona to owoce krzewu Vitis vinifera. Wyciska się z nich sok. robi wino oraz rodzynki, a także uzyskuje pestki - produkt uboczny wykorzystywany w preparatach leczniczych Wino: Kobiety mogą wypijać 1 lampkę dziennie (w ciąży nie powinny), mężczyźni 1-2 lampki.
Sok z winogron: Dziennie można wypić 140-210 ml soku z ciemnofioletowych winogron.
Ekstrakt z pestek winogron: Zalecana dawka wynosi 300-600 mg dziennie.

6000 p.n.e. - Na ten okres datuje się początki produkcji wina z winogron
II wiek p.n.e. - Sztuka wytwarzania wina dociera do Chin.
1869 r - Thomas B. Welch wprowadza na rynek nieprzefermentowany sok z winogron jako napój.