Zioła na odporność: Traganek

Suszony korzeń traganka jest używany w medycynie chińskiej od stuleci.


Niektóre naturalne leki najlepiej jest zażywać przy pierwszych oznakach choroby, natomiast traganek sprawdza się najlepiej jako środek zapobiegawczy. Potwierdzają to badania laboratoryjne - wyciągi z korzenia traganka poprawiają funkcjonowanie białych krwinek, a nawet zwiększają poziomy przeciwciał u zdrowych ludzi. Traganek może też podwyższać poziom interferonów, białek aktywizujących odporność, a przez to zwalczających infekcje wirusowe i guzy. Te działania zapobiegają infekcjom górnych dróg oddechowych, zwłaszcza u osób podatnych na przeziębienia i grypy.

Traganek jest sprzedawany w postaci suszu z korzeni, kapsułek i tabletek zawierających mielone korzenie, jako płynny ekstrakt oraz jako składnik herbatek ziołowych.

Herbata: Dzienne dawki traganka są bardzo różne; zazwyczaj sporządza się wywar z 3-6 łyżek suszonego, siekanego korzenia gotowanych na wolnym ogniu w 2-4 szklankach wody przez 10 do 15 min.
Nalewka: Należy zażywać od 2 do 4 ml trzy razy dziennie.

Traganek jest generalnie bezpieczny i raczej dobrze tolerowany. Nie należy go jednak zażywać, zwłaszcza w dużych ilościach, podczas ostrych infekcji. Osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne powinny skonsultować się z lekarzem, zanim zaczną go stosować.

TRAGANKOWE „MASŁO”

W garnku rozgrzej 1 filiżankę pasty tahini i 7 łyżek masła z pestek dyni. Dodaj 3 łyżki sproszkowanego korzenia traganka, 3 łyżki oleju sezamowego i wymieszaj na gładką masę. (Jeśli masa jest za gęsta, dodaj nieco więcej oleju sezamowego). Ten zamiennik masła orzechowego można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Tagi: zioła na odporność dla dzieci ,zioła wzmacniające ,zioła wzmacniające odporność ,zioła wzmacniające układ immunologiczny ,naturalna odporność ,odporność naturalna