Zioła na pamięć - Bakopa drobnolistna



W indyjskiej medycynie ajurwedyjskiej bakopa jest wykorzystywana od co najmniej 3 tys. lat. Lekarze zalecają ją jako środek poprawiający pamięć i kojący nerwy. Ta roślina zwróciła uwagą zachodnich badaczy, którzy wykazali, że bakopa wydaje się pomagać ludziom w przetwarzaniu i zapamiętywaniu informacji. Specjalistów z zakresu ziołolecznictwa jeszcze bardziej intryguje zastosowanie jej do poprawy emocjonalnego dobrostanu, fizycznej wytrzymałości i zdrowia układu odpornościowego.

 POZYSKIWANIE I ZASTOSOWANIE

Większość światowej bakopy jest zbierana w stanie dzikim w Indiach. Ekstrakt wytwarza się z całych roślin.

Kapsułki: Na ogół zażywa się 5-10 g sproszkowanej bakopy dziennie.
Herbata: 1 do 2 łyżeczek listków bakopy parzy się w szklance wrzątku przez 5-10 min; można ją pić do 3 razy dziennie.
Ekstrakt: Standaryzowane ekstrakty zawierają 20 do 55 proc. bakozydów (aktywnych składników); dawka wynosi 150 mg dwa razy dziennie.

Bakopa może wywoływać suchość w ustach, nudności i zmęczenie, ale według większości badań stosunkowo rzadko ma niepożądane skutki uboczne. Stosowana w połączeniu ze środkami uspokajającymi może nasilać senność. Czasem także wchodzi w interakcje z lekami na tarczycę.

CZATNI Z BAKOPY


Rozgrzej w rondlu 1 łyżkę oleju. Dodaj 1 łyżeczkę fasolki urad dal (dostępnej w sklepach z żywnością Indyjską) I podsmaż na złocisty kolor. Dodaj trzy obrane czerwone papryczkl chlli, pół kubka posiekanej cebuli, 3 łyżki wiórków kokosowych i 2 kubki listków bakopy. Smaż przez 2-3 min. Ostudź i domieszaj pół łyżeczki soli, pół łyżeczki miąższu owoców tamaryndowca i szczyptę brązowego cukru, a następnie zmiksuj na gładką masę.

Tagi: Zioła poprawiające koncentrację, Zioła na pamięć, Lepsza pamięć dzięki ziołom, Zioła na pamięć i koncentrację, Preparaty na wspomaganie pamięci, Zioła na lepszą pamięć, Zioła na poprawę Twojej pamięci